Ateljé & Formgivning & Butik

Damast är en fascinerande vävteknik …möjligheterna oändliga i mönsterskapandet, utmanande med sin problematik, men också klara regler att hålla sig till.

Jag använder ett tunt entrådigt lingarn i varpen. Långsamt inslag för inslag, växer väven fram. En härlig känsla i vävningen är när jag använder mitt eget odlade lin som inslag. Lin som vi har odlat på gårdens mark, ryckt, bråkat, skäktat, häcklat, för att till sist före vävningen spinna på spinnrock. Genom att skörda linet i olika mognadsstadier och använda varierande rötningssätt blir det oändligt många naturliga nyanser i den färdiga lintråden.

1979 byggdes min gamla vävstol ”Lina” om till damastvävning. Den följdes av ”Inga” och ”Lilian”. Några år senare kändes det som om någon av de gamla hade tjänat färdigt och det var dags att inköpa nya! Då blev det ”Öxabäckare” för hela slanten, ”Hedvig Eleonora”(Hedvig fick nytt hem 2017!) och ”Dorothea” – båda med 160 vävbredd. ”Dorothea” har även inredning för harnesk. Veckan före midsommar 2004 kom ”Hilda”, 125 cm vävbredd och 60 drag.

IMG_3929De tre äldre vävstolarna har efterhand fått ”nya liv”. En händig make har gjort om dem till bord, bänkar och hyllor.

2015 fick en uttjänt vävstol tjänst som underlag för halm-skulpturen som vi gör tillsammans med barn och barnbarn!

 

Varpning2När ny uppsättning skall ske är varpning första momentet. Ett moment som kan vara väl så svårt att förklara. Längden på flätorna är alltid c:a 40 m. Eftersom jag använder lin till varp så gäller det att vara noggrann vid omknytningen.
När det är dags för pådragning tillkallas barn med sina familjer eller grannar och goda vänner, i övrigt är damastvävningen ett ”enmansarbete”.
Tanken på att väva damast dök upp 1979, som en blixt från en klar himmel! De välkända ”Systrarna Svensson från Hagestad” inspirerade och fanns i närheten, även om deras verksamhet som damastvävare hade upphört långt före ”besattheten”. Österlen har hundraåriga traditioner inom damastvävning. Se gärna en undersida om dokumentationen jag gjorde 1986.
Vävateljén är inredd i en av gårdens längorVävateljén och butiken har inretts i en av längorna på gården  – en lantlig, rofylld och mycket inspirerande miljö!

I butiksdelen säljer vi ”vardags-njutningar”, vackert linne i kvalitéer som ”förr i tiden”. Här finns ett stort urval av svenskt linne från Klässbols Linneväveri i Värmland och Växbo Lin i Hälsingland. Eterhand har det också tillkommit ullstrumpor från Småland, kryddor från Österlenkryddor, rapsolja från Gunnrshög och diskborstar från Borstakongen i Onslunda! Kort sagt: Vi har det bästa av det bästa!

2 svar på Ateljé & Formgivning & Butik

 1. Johanna Nilsson skriver:

  Hej!
  Jag undrar om du kan ge mig ett gått råd? Jag har en jättestor damastduksom fått ca 10 brännfläckar och ett par riktiga hål från tomtebloss. Jag vet inte vad jag ska göra åt detta och vill kunna fortsätta använda och tvätta duken som vanligt. Har du något tips du kan ge mig?
  Hälsningar Johanna Nilsson

  • Gunnel skriver:

   Hej Johanna! det var riktigt beklagligt med din duk. Tyvärr har jag inget direkt råd att ge dig. Troligtvis blir hålen större för varje gång den tvättas. Men å andra sidan så har du annars en duk med hål som ligger i lådan utan att användas! Möjligtvis kan du konststoppa de stora hålen den med tunn tråd. OM du tänker anlita någon till detta så begär för allt i världen en offert. Det blir troligtvis hiskeligt dyrt.
   Jag beklagar verkligen. Det är inte något du kan få på din hemförsäkring?

Kommentera