Blötläggning – tvätt

Första gången en vävnad tvättas så skall den BLÖTLÄGGAS i  varmt vatten. Du behöver inte fylla på med varmt vatten, bara låt den ligga kvar några timmar. Sedan kan den stoppas i tvättmaskinen!
Ju styvare varan är från början, ju längre skall den ligga i det varma vattnet.
Det är när en vävnad stoppas torr i maskinen, som de här, i vissa fall, bestående brytvecken uppstår. Tänk också på att ge linnevaran utrymme i maskinen. ”Förr i tiden” blötlades all tvätt. Dessutom tvättade man på annat sätt, inte ihopträngt i en tvättrumma. På så vis fick man den här perfekta hanteringen på köpet.

Produkter som innehåler lin skall tvättas i 60 grader. Detta för att inte pektinet, ett limämne i linet, skall tvättas ur. Det är pektinet som ger glansen till det kallmanglade linnet. Tvättmedlet bör inte innehålla blekmedel och perborat.
Centrifugera inte eller mycket kort! Jag brukar ställa centrifugeringen på 600 varv. När du hänger upp tvätten sträck och forma den. Torktumling är absolut inte att rekommendera! egentligen totalförbjudet! Mangla (eller stryk) väl fuktat, mangla ytterligare en gång när linnet har torkat. Den här ”eftermanglingen” är viktig! Du kommer att se hur glansen framträder som ett trollslag! Men du skall också kolla hur din mangelduk ser ut! Är den i tuskaft så byt till en satinvävd! Resultatet är förbluffande. Satinvävd mangelduk från Klässbols Linneväveri kan du beställa/köpa på Dahlåkra. Ring/skicka sms till 070 224 86 85 eller mail [email protected] Jag älskar att prata mangling ….

Hellinne krymper 4%-5% och halvlinne c:a 7%, ungefär lika på båda håll. Krympningen sker endast första gången och beror på vilken täthet produkten har från början. Anledningen till att halvlinne krymper mer beror på att bomull krymper mer än lin.

Kommentera