Rödvinsolycka?

Många är paniskt rädda för att det skall spillas rödvin på fina duken. Ingen fara!

Så fort du hinner, efter festen, kokar du upp vatten i en stor kastrull, blandar i GALLTVÅL. Gör en strut med fläckpartiet, doppa ner hela fläcken i den heta tvättmedelslösningen. Låt ”struten” vara kvar i kastrullen flera timmar.
Tvätta därefter som vanligt. Har den inte gått bort?
Gnugga då in ytterligare GALLTVÅL medan den är våt, tillsammans med hett vatten, vänta någon timme och tvätta den på nytt med tvättmedel. Vid två tillfällen har det hänt att jag inte lyckats med ”koka upp galltvål”. Men då lyckades det båda gångerna med ytterligare Galltvål efteråt! Galltvål finns i min butik både i flytande och fast form och du kan läsa mer om den här på hemsidan.

En kund som förra året köpt en stor vit damastduk + 12 servetter ringde mig om linne som var fullt av blåbärsfläckar … Några timmar efteråt ringde hon igen och pratade lyckligt om hur resultatet blivit. I det fallet rekommenderade jag också hett vatten och galltvål direkt!

Vit eller oblekt duk? Välj tvättmedel därefter!
Fler tips: Carl Jan på Grythyttan säger: Häll rikligt med vitt vin omgående på fläcken, alltså medan den ligger på bordet! Häll på salt … (+ brännvin sägs det!) Jag har även hört att det skall vara jodfritt salt! Tvätta vanligt.

Hemma i butiken och i Boden hos Konsthantverkarna, Jens Jacobsens hus har jag vykort med ovanstående tips, något förkortat. 🙂

Kommentera