Verandan 18 stolar med stol nr 19

Vinden far oftast hårt fram över den skånska slätten. 1994 var tålamodet med blåsten slut och önskan om en vindstilla plats resulterade i en vinterbonad veranda. Det är som att sitta ute men ändå inne! Här iaktar vi vädrets skiftningar, ser underbara solnedgångar, såväl som rykande snöstormar. Att Verandan skulle bli den mest älskade platsen i huset kunde vi inte ana.

Namnet 18 stolar har som kan förstås en akademisk antydan. Idén till namnet kom under en resa till Riga. Då besökte vi en liten restaurang med väldigt få platser, jag tror 12. Namnet på restaurangen var efter antalet. Man fick snällt stanna utanför tills det fanns plats. Jag ville att verandan skulle heta 18 stolar så det var bara till att försöka knöka in så många!

En gång har vi varit 18 sittande. Det var en linberedningskväll för många år sedan, men då satt vi trångt! Men jag kunde med gott samvete och glatt konstatera: Vi får plats till 18 stolar!

Här är också den bästa platsen för fållning, mönsterbearbetning mm. Ljust och härligt, ingen annan ljusterapi behövs och så håller jag fint koll på vad som händer i omgivningen!

Stol nr 19 är stolen under valnötsträdet. Att det skulle planteras Astrid Lindgren rosor nära stolens plats, det gav sig direkt! Det blev vårt sätt att hedra en fantastisk författare som aldrig hamnade på någon av de arton stolarna. Det är också mitt absoluta favoritställe för alla måltider sommartid.

Vi kallar själva platsen utanför verandan för ”Orton”, det italienska namnet för trädgård. Vi har nämligen en plats till i världen, som är nästan lika underbar som Hammar. Det är den lilla byn Gavoranno i Toscana och där finns en orto, som ofta har vår längtan.

Det händer att Verandan också används till Påskutställningen!

2 svar på Verandan 18 stolar med stol nr 19

 1. Otto Gröntoft skriver:

  Gunnel Mårtensson

  Jag är en småskogsägare i Östergötland som planterat ett mindre stycke med ek. Allmänheten passerar planteringen och ställer ekrelaterade frågor. Jag har därför satt upp en anslagstavla med information om huvudsakligen ekträdet. När jag passerade er butik fick jag se de inramade träden vävda i damast och fastnade naturligtvis för eken. Den finner jag inte på er hemsida. Med bild och text på er hemsida skulle jag vilja sätta upp information om Dahlåkra Damast nästa gång jag byter anslag.

  Vänligen
  Otto Gröntoft

  • Gunnel skriver:

   Hej Otto, det är beklagligt, men först idag såg jag din kommentar! Mer än en månad efter du skrivit. Jag har missat någon inställning eftersom jag inte får meddelande om kommentarer. Jag skall skicka dig en bild på eken och den texten jag har på baksidan av tavlan. Jag gör det så fort jag har fotograferat eller hittat en bild på datorn. Jag har din mailadress, såvida du inte hunnit byta under den här långa tiden. Hälsningar Gunnel

Kommentera