Jag älskar ”vardagen”! med detta menar jag de dagliga

snödropparoch vanliga ”sysslorna”. Promenader med Lilleman, läsa och besvara mail, kolla Facebook,  spola upp garn, väva någon timme, sömma osv.  I allt det här ”vanliga” dyker det ideligen upp små överraskningar. En dag i förra veckan stod de där plötsligt! Inte att undra på, så mild vinter som vi haft! Det var knappt jag kunde låta bli att ta in och sätta i vas!

Korg m spolar2Och nästa intressanta sak: För många år sedan fick jag en kartong med handspunnet garn i nystan av en kvinna från Malmö. Häromdagen var det dags att spola ett av dessa …. När jag närmade mig det innersta såg jag något intressant … Strykjärnet åkte fram och efter ”kall”strykning kunde jag läsa intressant text.

Korg m spolar2 urklipp1Den lilla utrivna lappen från YA var från 1935, årtalet syntes på dödsannonsen. Hos Lustig & C:o tel 57 och 587 kunde man köpa prima feta gäss, i Tomarp (med ett m!) hos Eric S. Ellesson fanns det prima grisar … Nya Ryska ärter, Edamerost och Roquefortost fanns hos Rudolf Hansson, Stortorget. Undrar var den affären låg … någon som vet?

Korg m spolar2 urklipp2På andra sidan kunde man enligt annons köpa Ulstrar, Paletåer och Kostymer. Malmömagasinet i Skurup, C. Roos, tillhandahöll dessa varor. Jag var tvungen att söka på Googel på paletåer. Enligt Wikipedia så är det ”en äldre typ av överrock som används både till vardags och vid högtider. Den är rakt skuren eller svagt inskuren efter kroppsformen, saknar skärp och slejf i ryggen. Ärmen är rak och saknar slag, och rocken är vanligen enkelknäppt. Paletån började brukas på 1830-talet. Så bra! Nu vet vi detta!

Stora Buketten kalasdukningOch dukade på Stora Buketten gjorde jag för första gången på min 70 årsdag! Precis som jag utlovade i artikeln sid 24-27 i tidningen 360°! Det var en speciell känsla! Anna Gunnert & Sophia Callmer intervjuade och fotograferade.

Stora Bukettens mönster är från Systrarna Svenssons mönstersamling. Mönstret köptes av deras arvtagare för många år sedan. Det var när jag skulle medverka på en utställning på Liljevalchs i Stockholm. Den är fläckfri fortfarande så den får ligga kvar på bordet ett tag till!

Det här inlägget postades i Inlägg - Damastateljé & Linnebutik. Bokmärk permalänken.

1 svar på Jag älskar ”vardagen”! med detta menar jag de dagliga

  1. Gunnel skriver:

    I ett mail dyker ett svar upp! Rudolf Hansson fanns på hörnan Stortorget-Lilla Strandgatan i nuvarande hälsokostbutikens lokaler, dvs mitt emot f.d. Lottas krog(vet inte vad den heter nu) hade Rudolf Hansson sin speceriaffär. Om du ser efter när du kommer till Ystad så är hörnan bruten på huset så där har säkert varit ingång på hörnan. Innan Rudolf Hansson så fanns där Bongs speceri-och delikatessaffär.
    Kram från Sherlock Nilssons

    Tack!! Det finns de som kan sin historia!

Kommentarer inaktiverade.